Dreptul de retragere

Dreptul de retragere

Conform "acordurilor distinctive", 17/1999. (II.5) Decretul guvernamental și Decretul 213/2008. (VIII.29.) Ordonanța guvernamentală , "Contractele cu clienții fără afaceri", consumatorul poate să se retragă din contract în termen de 14 zile de la primirea produsului comandat și să returneze produsul comandat fără motiv.

În absența acestor informații, consumatorul are dreptul să își exercite dreptul de retragere după trei luni de la primire. În exercitarea dreptului de retragere, consumatorul nu este răspunzător pentru alte costuri decât returnarea produsului, dar întreprinderea poate solicita rambursarea prejudiciului material cauzat de utilizarea necorespunzătoare.

Cu toate acestea, în anumite cazuri, dreptul de retragere nu se aplică consumatorului.

Astfel de cazuri sunt următoarele:

· În cazul unui contract de prestare de servicii, dacă termenul limită de retragere

înainte de expirarea termenului de expirare a contractului, întreprinderea a început executarea cu consimțământul consumatorului.

· În cazul unui produs al cărui preț nu poate fi controlat de întreprindere

mișcări financiare, fluctuații.

· În mod specific, la cererea consumatorului, pe baza cerințelor sale

în conformitate cu solicitarea sa specifică.

După returnarea produsului, contractantul returnează consumatorului prețul de achiziție al produsului, inclusiv costul de transport anterior, în termen de 30 de zile, dar nu mai târziu de 30 de zile.

* Acest document este un extras care este valabil cu Termenii și Condițiile Generale.

Extras din 17/1999. (II.5) Decretul guvernamental este legat de distanță

din Legea contractelor:

Secțiunea 4

(1) Consumatorul se poate retrage din contract în termen de opt zile lucrătoare fără motiv.

2. Dreptul de retragere de către consumator în conformitate cu alineatul (1)

(a) în cazul unui contract de vânzare a unui produs, de la data primirii produsului, dacă acesta nu a primit confirmarea scrisă în conformitate cu alineatul (3), până la expirarea termenului de opt zile lucrătoare de la data primirii produsului, dar nu mai târziu de trei luni de la data primirii produsului,

(b) în cazul unui contract de prestare de servicii, de la data încheierii contractului până la data primirii confirmării scrise menționate la articolul 3, până la expirarea a opt zile lucrătoare de la data primirii acestuia, dar nu mai târziu de data încheierii contractului

trei luni.

(3) În cazul în care, în cazul menționat la alineatul (2) litera (a), primirea confirmării scrise menționate la secțiunea 3, data primirii produsului sau, în cazul menționat la alineatul (2) litera (b)

în termen de trei luni de la data încheierii contractului, consumatorul poate să se retragă din cele opt zile lucrătoare după această dată, dacă au trecut mai puțin de opt zile lucrătoare de la primirea produsului sau trei luni de la data încheierii contractului.

(4) În cazul rezilierii în scris, se consideră valabilă în termenul stabilit,

dacă declarația consumatorului este trimisă înainte de expirarea termenului limită.

Întreprinderea plătește suma plătită de consumator prompt, dar nu mai târziu de

în termen de treizeci de zile de la retragere.

(6) Consumatorul suportă costurile suportate în legătură cu returnarea produsului datorită exercitării dreptului de retragere. În plus, consumatorul nu este răspunzător pentru alte costuri.

Cu toate acestea, o întreprindere poate solicita rambursarea daunelor rezultate din utilizarea abuzivă a produsului.

Secțiunea 5

Cu excepția cazului în care părțile au convenit altfel, consumatorul nu își poate exercita dreptul de retragere în conformitate cu articolul 4:

(a) în cazul unui contract de prestare de servicii, dacă perioada de retragere

înainte de expirarea contractului, întreprinderea a început executarea cu consimțământul consumatorului;

(b) în cazul vânzării unui produs sau al prestării de servicii pentru care:

prețul sau taxa pe volatilitatea pieței monetare care nu poate fi controlată de către vânzător

dependente;

(c) în cazul vânzării unui produs către consumator

sau de instrucțiunile consumatorului sau de solicitarea expresă

sau care, prin natura sa, nu poate fi returnat

rapid perisabile;

(d) înregistrări audio și video și software de calculator

în cazul unui contract pentru copia ambalajului, în cazul în care consumatorul este ambalajul

deschis;

e) vânzarea de ziare, periodice și periodice

în cazul unui contract;

f) pentru contracte de jocuri.

Probleme posibile pentru înțelegerea dreptului de retragere

Când putem exercita dreptul de retragere?

Putem să ne gândim și să ne întoarcem la cumpărături după ce primim un produs pe Internet?

Da, 17/1999 privind contractele la distanță. (Dreptul de returnare a produsului, garanție de returnare) și putem exercita acest drept, cu excepția unor excepții (care pot fi citite mai jos):


- dacă produsul este fabricat în mod specific conform solicitării și instrucțiunilor noastre (de exemplu, imprimați fotografia copilului dvs. pe o cană)

- pentru produsele care nu pot fi returnate în scopuri igienice (de exemplu, periuță de dinți, razor)

- pentru deteriorarea rapidă a produselor (de exemplu, produse alimentare nesfârșite)

- CD, DVD, software de calculator în cazul în care ambalajul este deschis (pentru că putem copia cu ușurință)

Care este dreptul de retragere?

Dreptul de retragere înseamnă că ne putem retrage unilateral de la un contract încheiat pe internet și, dacă produsul este returnat, este posibil să solicităm comerciantului să restituie suma plătită de noi. Dreptul de retragere compensează faptul că nu am avut ocazia de a examina, de a testa sau de a pune în funcțiune înainte de a cumpăra.

Ar trebui să ne justificăm retragerea din contract?

Nu, dacă ne retragem din contract, nu suntem obligați să explicăm cauza anulării la cererea comerciantului. Deci, ne putem exercita dreptul de retragere pentru un contract care este perfect funcțional și potrivit pentru utilizarea dorită. Desigur, în majoritatea cazurilor, retragerea poate fi o cauză pentru faptul că produsul livrat nu este același lucru pe care l-am imaginat pe site sau din orice motiv nu corespunde așteptărilor noastre. O garanție legală importantă este faptul că vânzătorul nu poate fi obligat de nicio restricție privind exercitarea dreptului nostru de retragere.

De ce moment putem exercita dreptul de retragere?

La comanda produselor (cum ar fi cărți, articole electronice etc.) perioada de așteptare va începe după primirea produsului și utilizarea serviciului (de exemplu, pe internet, reclame pe Internet, abonament prin cablu TV).

În ce perioadă de timp ne putem exercita dreptul de retragere?

Putem folosi dreptul nostru de retragere în termen de 14 zile (zi calendaristică) de la data încheierii contractului și primirea serviciului. În conformitate cu regulile generale, data contractului nu este inclusă în termenul limită pentru primirea produsului sau serviciului.


Să luăm un exemplu: dacă produsul este livrat de o companie de curierat într-o zi de joi, termenul de 14 zile va începe vineri. Sâmbăta și duminica sunt, de asemenea, o zi calendaristică, prin urmare weekend-ul este inclus în termenul limită pentru retragere.


Desigur, putem renunța la contract în orice moment în decursul perioadei de 14 zile, dar vom decide asupra păstrării sau eventualei returnări a produsului după primirea produsului și utilizarea sa, natura, proprietatea și funcționalitatea produsului, pe baza cerinței generale de bună credință și corectitudine.

De asemenea, trebuie să returnați produsul returnat vânzătorului în termen de 14 zile?

În cazul retragerii, suntem obligați să returnați produsul fără întârziere, dar nu mai târziu de 14 zile de la trimiterea anunțului către companie. Deci, nu există nici o așteptare ca un produs să revină la afacere în termen de 14 zile.

Este posibil ca perioada de așteptare de 14 zile să poată fi prelungită?

Da, în cazul în care vânzătorul nu îi informează pe potențialii cumpărători despre existența sau absența dreptului de retragere, termenul limită și termenii și condițiile de exercitare a acestui drept, termenul de retragere este până când consumatorul este informat pe deplin, dar nu mai mult de 3 luni de la data începerii perioadei de retragere. extins. Din acest motiv, este important să furnizați dovezi ex post că informațiile disponibile pe site (termenii generali ai contractului, regulile de afaceri) vor fi tipărite înainte de cumpărare.

Cum putem verifica data primirii produsului?

Data primirii produsului poate fi verificată vânzătorului la data livrării pe factura (chitanța) atașată produsului. Poate fi necesar să rețineți că data livrării efective a produsului este mai târziu de data livrării afișată pe factură, astfel că perioada de timp de 14 zile poate fi mai scurtă decât câteva zile. Din păcate, magazinele mai mici nu au de obicei o factură (chitanță) pentru produs, așadar este recomandabil să solicitați o copie a chitanței de la chitanță la primirea produsului sau să amânați ziua de primire cu curierul sau angajatul poștal.

Putem testa dacă putem utiliza produsul în termenul limită de retragere?

În mod natural, da, deoarece acest lucru este tocmai dreptul de retragere pentru a vă asigura că produsul este potrivit pentru scopul propus și că îndeplinește obiectivele noastre individuale de utilizare în termen de 14 zile, astfel încât descompunerea ambalajului și testarea produsului nu vor duce la pierderea dreptului nostru de retragere cu excepția CD-urilor și DVD-urilor). Așa cum am menționat deja, odată ce am decis că nu avem nevoie de produs, nu o vom folosi ulterior, astfel încât să ne asigurăm că îl vom putea întoarce la comerciant în cel mai bun mod posibil.

În ce formă ar trebui să dezvăluim retragerea din contract cu vânzătorul?

De asemenea, ne putem exprima intenția de a ne retrage (prin telefon), prin poștă (printr-o scrisoare de înștiințare valabilă) și prin e-mail, chiar dacă comerciantul exclude orice formă de exercitare a dreptului de retragere în termenii contractului general publicat pe site. Pentru o verificare ulterioară, se recomandă ca declarația noastră de retragere să fie trimisă pe adresa de e-mail a vânzătorului pe site-ul Webshop. Desigur, dacă afacerea dvs. are un spațiu de afaceri sau un serviciu post-vânzare, declarația noastră de retragere poate fi înmânată personal și poate fi transferată înapoi vânzătorului.

Vom returna produsul numai dacă vânzătorul nu a scos produsul de la noi, deoarece în caz contrar produsul nu va fi returnat după returnarea produsului și este discutabil dacă vânzătorul poate rambursa suma plătită de noi.

Puteți solicita vânzătorului să returneze produsul în ambalajul original și cu documentele originale (factura) în cazul retragerii?

Nu, astfel de condiții nu pot face vânzătorul să depindă de exercitarea dreptului nostru de retragere, dar vă recomandăm să demontați cu atenție ambalajul produsului și să păstrați-l cu factura și alte documente (cum ar fi cardul de garanție) până la expirarea termenului de retragere.

Care sunt consecințele încetării contractului?

În cazul retragerii, contractul încheiat pe internet va fi reziliat la data încheierii contractului și, prin urmare, ar trebui creată o situație ca și cum consumatorul nu ar fi comandat produsul în magazinul online. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că consumatorul este obligat să restituie produsul pe propria cheltuială vânzătorului, iar vânzătorul trebuie să returneze suma totală plătită de consumator în termen de 30 de zile.

Ce costuri ar trebui să suporte consumatorul la încheierea contractului?

Acest regulament prevede în mod clar că, în contextul retragerii consumatorului, trebuie suportate numai costurile de returnare a produsului către vânzător, astfel încât produsul nu poate fi dat în numerar sau în port.Vânzătorul nu poate impune consumatorului o penalitate cu penalizare sau o penalizare monetară ca urmare a anulării. În acest context, taxa pentru livrarea gratuită a produsului nu poate fi apoi plătită consumatorului. Este posibil ca utilizatorul să nu fie obligat să utilizeze produsul pentru orice utilizare preconizată a produsului și orice posibila depreciere a produsului (zgârieturi). Cu toate acestea, în cazul în care produsul nu este utilizat în mod corespunzător, vânzătorul poate cere despăgubiri pentru orice defect, deteriorare sau depreciere a produsului.

Este dreptul de retragere pentru fiecare contract de internet?

Nu, deoarece regulamentul enumeră cazurile în care nu ne putem gândi la noi după ce primim un produs sau contractăm un serviciu. Desigur, trebuie să știm despre cazurile în care nu ne putem exercita dreptul de retragere, astfel încât să putem lua în considerare chiar această circumstanță înainte de a lua decizia noastră de cumpărare.

Poate un comerciant online să stabilească termeni contractuali mai puțin favorabili pentru consumator decât regulile regulamentului?

Nu, deoarece normele regulamentului sunt mai favorabile pentru consumator, ele pot fi mai favorabile, de exemplu prin acordarea unei perioade de retragere mai lungă de 14 zile. În plus, vânzătorul poate acorda, de asemenea, dreptul de retragere pentru produsele în care altfel decretul exclude consumatorul de la retragerea din contract.

Când nu ne putem exercita dreptul de retragere?

Care lege stabilește circumstanțele în care nu putem exercita dreptul de retragere după primirea produsului?

Aceste cazuri sunt reglementate de Decretul 17/1999 privind contractele la distanță. (II.5) Decret al guvernului (regulament).

Pot recupera prețul de achiziție pentru un produs care a fost produs în mod specific la cererea mea și pe baza instrucțiunilor mele specifice?

Nu, deoarece întreprinderile nu sunt obligate să ia produse necondiționate care sunt legate de consumator sau sunt produse conform instrucțiunilor specifice ale clientului sau care sunt solicitate expres. Dacă vom accepta dreptul de retragere în aceste cazuri, ar deveni nerealist din punct de vedere economic, deoarece comerciantul nu va mai putea vinde un produs unic cu valoare pentru consumatorul care la vândut altui cumpărător.

Un exemplu este atunci când articole de cadouri, tricouri, modele personalizate de computere sunt produse pe baza dorințelor individuale ale clientului. De asemenea, nu ne putem exercita dreptul de retragere dacă încredințez magazinului web dezvoltarea de fotografii digitale pe care le realizăm sau prin crearea de software personalizat.

Este important de subliniat faptul că această regulă de exceptare se aplică numai produselor produse individual, la cererea expresă a consumatorului. Faptul că, de exemplu, consumatorul furnizează propriile date personalizate pentru un articol de îmbrăcăminte, nu face ca produsul să fie legat de consumator, deoarece îmbrăcămintea a fost fabricată mai devreme decât la cererea expresă a consumatorului. De asemenea, un computer, notebook sau computer asamblat cu o configurație particularizată nu este considerat consumator, deoarece poate fi dezmembrat și reasamblat fără compromisuri asupra componentelor acestui produs și vândut unui nou client.

În ce alte cazuri regulamentul nu acordă dreptul de retragere?

În cazul unui contract de prestare a serviciilor, nu ne putem exercita dreptul de retragere dacă, înainte de expirarea termenului de opt zile lucrătoare, Vânzătorul a început executarea cu consimțământul și consimțământul nostru explicit. Prin urmare, nu ne putem exercita dreptul de retragere dacă, în baza consimțământului nostru prealabil, stabilirea site-ului de service și activarea serviciului (începutul emisiunii) pe internet (de exemplu, televiziunea prin cablu) și contractul de acces la internet vor avea loc în termen de 14 zile de la încheierea contractului.

Consumatorul nu își poate exercita dreptul de retragere chiar dacă prețul produsului sau taxa de serviciu depinde de fluctuația pieței monetare de către vânzător. Exemplele includ păcura și alte derivate petroliere, precum și bijuteriile din metale prețioase. Este important ca această excepție să nu se încadreze în probabilitatea fluctuațiilor de preț rezultate din modificarea monedelor naționale.

În cazul unui contract de achiziționare a unui buletin informativ și a unei reviste, vânzătorul nu este, de asemenea, de așteptat să răscumpere orice publicații care sunt deja la zi cu rambursarea prețului de cumpărare.

Avem dreptul de retragere dacă cumpărăm un produs online pentru licitații și licitații?

Nu, deoarece licitația este un fel de noroc special, speculativ, care își va pierde semnificația dacă, după ce am plătit "prețul pariurilor", am putea să ne gândim încă la asta. Desigur, în așa-numitele licitații cu preț fix (atunci când prețul de cumpărare este predeterminat și nu se face nicio ofertă), ne putem exercita dreptul de retragere conform regulilor generale.

În cazul excepțiilor de la exercitarea dreptului de retragere, vânzătorul poate avea dreptul de a oferi consumatorului acest drept?

Da, dar din moment ce comercianții cu amănuntul online nu sunt obligați prin lege, această reducere poate fi făcută numai pe bază voluntară sau individuală pentru decizia lor de afaceri liberă.

Pot să utilizez dreptul de retragere în termen de 14 zile de la cumpărare?

Dacă luați produsul personal într-unul din magazinele noastre, atunci nu veți putea face acest lucru, deoarece vă puteți asigura personal că sunteți în măsură să cunoașteți parametrii și proprietățile tehnice ale produsului pe care doriți să îl cumpărați, deci drepturile dvs. de a lua decizii nu sunt limitate; sau comanda online nu este o achiziție, ci doar o rezervare , motiv pentru care vă comandăm produsul și îl achiziționați personal în magazinul nostru.

Vecsés, 01.04.2013

Microstore.hu Kft.

Toate drepturile rezervate - LED projektorok - LEDprojektorok.hu © 2010-2021